Εθελοντισμός

Εθελοντισμός

Εθελοντισμός

Εθελοντισμός

Η έννοια του εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Ο εθελοντισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ο καθένας με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης. Ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων, ωστόσο, είναι η συμβολή τους στην υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στη σύγχρονη εποχή ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως το θεσμικό όργανο που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται από την αδυναμία του κράτους και τους μηχανισμούς της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως και η δική μας, έχουν λάβει δράση με μια πληθώρα εθελοντικών δράσεων για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προβλημάτων και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε μέλη της κοινωνίας που χρειάζονται την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας. Οι οργανώσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν στο δυναμικό τους ένα συνεχώς αυξανόμενο πλήθος εθελοντών.

Ο εθελοντισμός δεν αποτελεί για εμάς απλώς μια προϋπόθεση με στόχο τη συλλογική ευημερία, αλλά είναι ένας τρόπος ζωής, συνδράμοντας εποικοδομητικά στον κοινωνικό τομέα. Με άξονα τον εθελοντισμό όλοι μπορούν να συνεισφέρουν ενεργά στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, εγκαταλείποντας τις κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις που άστοχα χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας.

Ο εθελοντισμός μπορεί να αποτελέσει:

  • έκφραση ακτιβισμού,
  • εποικοδομητικό τρόπο αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου,
  • παροχή ανιδιοτελούς προσφοράς που οδηγεί στην προσωπική πλήρωση και την προώθηση του συλλογικού καλού.

Αρκετοί άνθρωποι διαχωρίζουν τον εθελοντισμό σε επίσημο και ανεπίσημο. Ο επίσημος εθελοντισμός συνεπάγεται την προσφορά, για παράδειγμα, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης ή ενός θεσμικού οργάνου. Ο ανεπίσημος εθελοντισμός περιλαμβάνει την προσφορά μας ως μονάδες ενός συνόλου μέσω μιας ειλικρινούς πράξης όπως η βοήθεια ενός ηλικιωμένου μας γείτονα.

Ο εθελοντισμός δεν έχει ηλικία! Μπορεί να απευθύνεται τόσο στους νέους προωθώντας την καλλιέργεια ήθους και ευσυνειδησίας και θέτοντας ως μακροπρόθεσμο στόχο την ομαλή ενσωμάτωση τους στο κοινωνικό σύνολο. Αντιστοίχως, δύναται να προσφέρει χαρά και να αποτελέσει ένα κίνητρο ζωής και εσωτερικής πλήρωσης για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Πηγή: Εθελοντισμός και Κοινωνία στον 21ο αιώνα, C, Rochester, A, Ellis Paine, S, Howlett

Μοιραστείτε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.