Επιλέγοντας το σωστό κέντρο διαβίωσης για τους γονείς σας

Επιλέγοντας το σωστό κέντρο διαβίωσης για τους γονείς σας

 

Μην αφήνετε τις ιστορίες τρόμου να σας εμποδίσουν να βρείτε τη σωστή μονάδα υποστηριζόμενης διαβίωσης για τους αγαπημένους σας. Η ιδέα του γηροκομείου μπορεί να ξυπνήσει τον φόβο στις καρδιές των αγαπημένων,  των φροντιστών και των πιθανών ηλικιωμένων ενοίκων, χάρη στις ιστορίες φρίκης που μπορεί να εμφανιστούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή και στα κοινωνικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που επικρατούν.

 Συχνά, οι ιστορίες δημιουργούνται και διαδίδονται λόγω της έλλειψης γνώσης και οδηγούν σε πολλές παρανοήσεις σχετικά με τους οίκους ευγηρίας, τα γνωστά μας «γηροκομεία».  Φυσικά, δεν είναι όλες οι ιστορίες αβάσιμες, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά σημαντικό να βρείτε τον καλύτερο χώρο για το αγαπημένο σας πρόσωπο.

Έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο εμπειριών στον οίκο φιλοξενίας ηλικιωμένων, διαθέτω πλέον τη γνώση και τα μέσα να φροντίσω για την ορθή εκπαίδευση του προσωπικού τόσο στην κατανόηση όσο και στη φροντίδα των ασθενών με τη νόσο Αλτσχάιμερ, με άνοια και διάφορες ψυχωτικές διαταραχές. Επιπλέον, στο πλαίσιο εκπαίδευσης και δημιουργίας του κατάλληλου περιβάλλοντος για μια αξιοπρεπή διαβίωση, σημαντική είναι η εκπαίδευση των συγγενών, νοσηλευτών και φροντιστών στους τομείς  της κακοποίησης, της υγείας και της ασφάλειας, της μετακίνησης και του χειρισμού, της προκλητικής συμπεριφοράς και του πόνου των ευάλωτων ατόμων της τρίτης ηλικίας. Εν συνεχεία, παραθέτω ορισμένες κοινές παρανοήσεις που έχω συναντήσει μέσω της ενασχόλησής μου με την τρίτη ηλικία την τελευταία δεκαετία

 

Άγχος πριν από την είσοδο

 Οι οικογένειες συχνά μου καταθέτουν τον φόβο των αγαπημένων τους, αλλά και των ίδιων να πάρουν την απόφαση να απευθυνθούν σε ένα γηροκομείο για τη φροντίδα των οικείων τους, γιατί αισθάνονται πως ίσως είναι ένας τόπος που θα νεκρώσει τη ζωή των οικείων τους περιμένοντας τον θάνατο.  Κατά τη γνώμη μου, η εσφαλμένη αντίληψη, ότι τα γηροκομεία είναι ένα μέρος να πετάξεις τους ηλικιωμένους, είναι τόσο σκληρή και άδικη δήλωση. Ένας ορθά δομημένος χώρος υποδοχής ηλικιωμένων βασίζεται στην πεποίθηση της προσφοράς νέων δυνατοτήτων και εξειδικευμένων παροχών και δραστηριοτήτων, θέτοντας ως κύριο άξονα το δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε μια αξιοπρεπή και όμορφη διαβίωση.

 

Δυνατότητες βραχυπρόθεσμης υποδοχής

 

Πολλοί ένοικοι γίνονται δεκτοί για μικρό χρονικό διάστημα, συχνά επειδή η ιατρική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί προσωρινά και τους παρέχεται 24ωρη φροντίδα. Άλλες δυνατότητες βραχυπρόθεσμης αποδοχής περιλαμβάνουν είτε ανακαίνιση που γίνεται στο σπίτι του ασθενούς, σε περιπτώσεις όπου αυτό κρίνεται ανασφαλές, είτε σε συνθήκες όπου ο κύριος φροντιστής του είναι σε διακοπές ή έχει βιώσει εξάντληση.

Επιπρόσθετα, μπορεί να έρθει η στιγμή, όπου είναι η διαβίωση στους οικείους τους χώρους μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους ανθρώπους εξαιτίας της ασθένειας τους να μένουν στο σπίτι ακόμα και υπό την παρακολούθηση από την οικογένεια ή τους φροντιστές τους. Τότε θεωρείται απαραίτητη η μετακίνηση σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον.

 

Γενικές παρανοήσεις

 

Εκ πείρας, παρατήρησα μέσα στα χρόνια μια έντονη ανησυχία των οικογενειών για τη σωστή διαχείριση φαρμάκων από τα μέλη του προσωπικού. Ανησυχούν ότι ο αγαπημένος τους θα είναι υπερφορτωμένος από ηρεμιστικά μόνο για την εξυπηρέτηση του προσωπικού.  Οφείλω να σας ενημερώσω, όμως, πως μόνο ο παθολόγος/ ψυχίατρος  θα μπορούσε να συνταγογραφήσει τη φαρμακευτική αγωγή των ενοίκων και οι νοσηλευτές ή άλλο εξειδικευμένο προσωπικό θα τη διέθεταν σύμφωνα με τη συνταγή με σεβασμό προς τον ασθενή.  Επίσης, όταν ένας ένοικος αναστατωθεί, ο γιατρός/ ψυχίατρος θα ενημερωθεί και θα αποφασίσει εάν απαιτούνται αλλαγές στην φαρμακευτική αγωγή, πάντα σύμφωνα με το ιατρικό πόρισμα μιας πλήρους εξέτασης και επιζητώντας τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας του ασθενή. Ηρεμιστικό παρέχεται μόνο εάν κριθεί απαραίτητο από ψυχίατρο.

 

Καθημερινή Ζωή

 

 Ένα κοινό σημείο αμφισβήτησης και φόβου εκ μέρους των οικείων προσώπων των ασθενών αφορά την καθημερινότητα των αγαπημένων τους, την κάλυψη των αναγκών τους και τις δραστηριότητες που προσφέρονται. Απορούν αν οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν μόνο το φαγητό, τον ύπνο και τη χρήση της τουαλέτας. Ορισμένοι ηλικιωμένοι μπορεί να μην είναι σε θέση να ενεργήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό, όμως ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας τους, οι οίκοι ευγηρίας συνήθως παρέχουν θεραπείες μέσω  δραστηριοτήτων που ενθαρρύνουν τη διανοητική και σωματική διέγερση, όπως η ενασχόληση με την κηπουρική, ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα γυμναστικής, μουσικοθεραπεία και ημερήσιες εκδρομές (για όσους είναι φυσικά σε θέση να συμμετέχουν σε αυτές). Φυσικά, οι οικογένειες είναι ευπρόσδεκτες, να περνούν χρόνο μαζί με τους οικείους τους, να συμμετέχουν σε κοινές δραστηριότητες, καθώς και να μοιράζονται όμορφες στιγμές με ηλικιωμένους που μπορούν να κινηθούν και εκτός του χώρου, όπου διαμένουν.  Το γηροκομείο δεν είναι φυλακή.

 

 

Σχέδιο φροντίδας

 Άλλες φοβίες που έχουν εκφράσει οι οικογένειες των ηλικιωμένων ανθρώπων είναι η απώλεια της ευθύνης για το μέλος της οικογένειάς τους, υποθέτουν ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα θα χειριστεί όλες τις αποφάσεις σχετικά με την υγεία του κατοίκου ή ακριβώς το αντίθετο, επαναπαύονται στο γηροκομείο και απαλλάσσονται από την ευθύνη των ανθρώπων τους. Αυτό, δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις λανθασμένης διαχείρισης και οργάνωσης μίας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων δεν θα μπορούσε να απέχει πολύ από την αλήθεια. Το ορθό είναι η οικογένεια και η μονάδα φροντίδας να συνεργάζονται, να υπάρχει επικοινωνία με τους οικείους, τη διοίκηση και το προσωπικό για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Κατά την εισαγωγή ενός ηλικιωμένου ατόμου, καταγράφονται τα  οικογενειακά στοιχεία και το ιστορικό της ζωής του. Δίνεται, ακόμη, βάση στα ενδιαφέροντα του, τις αγαπημένες του συνήθειες, τις προτιμήσεις του αναφορικά με τις τροφές, τις αλλεργίες κτλ. Αυτό επιτρέπει στον νοσηλευτή και τον θεραπευτή δραστηριότητας να δομήσει και να φέρει εις πέρας το σχέδιο φροντίδας του ασθενούς με βάση την προσωπική φροντίδα και την ψυχική του υγεία. Η οικογένεια μπορεί στη συνέχεια να συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να είναι παρούσα και ενεργή σε μελλοντικές αποφάσεις φροντίδας.

 

Προσαρμόζοντας σε νέο περιβάλλον

 

Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να επισκεφθούν το αγαπημένο τους πρόσωπο οποιαδήποτε στιγμή, για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου οι οικείοι, όντας παρόντες την ώρα του φαγητού, μπορούν να παρακολουθήσουν την επικοινωνία μεταξύ ενοίκων και προσωπικού, καθώς και την ευκαιρία να εκτιμήσουν τα γεύματα σύμφωνα με τις ανάγκες των αγαπημένων τους προσώπων. Η οικογένεια συμμετέχει στην επιλογή του ρουχισμού και των προσωπικών ειδών για τον αγαπημένο τους και, το σημαντικότερο, αν πρέπει να ληφθεί σημαντική απόφαση σχετικά με τη φροντίδα του κατοίκου, η οικογένεια πρέπει να ενημερωθεί και να συμμετάσχει σε σχέδια φροντίδας και συζητήσεις.

Μαζί με τα μέλη της οικογένειας που ανησυχούν για την απώλεια ευθύνης για τους αγαπημένους τους, υπάρχει ο φόβος ότι οι κάτοικοι μπορεί να χάσουν την ατομικότητά τους. Ένα καλό νοσηλευτικό ίδρυμα θα χρησιμοποιήσει το ιστορικό ζωής του κατοίκου μαζί με το σχέδιο περίθαλψης που βασίζεται στις ατομικές ανάγκες φροντίδας ενός κατοίκου. Παραδείγματος χάρη, μπορεί κάποιοι ένοικοι να μην θέλουν να σηκωθούν στις 9 το πρωί, ίσως ορισμένοι προτιμούν να σηκωθούν στις 6 το πρωί ή λόγου χάρη μπορούν να επιθυμούν κάποιοι να φτιάχνουν τα μαλλιά τους εβδομαδιαίως, να τους επισκέπτεται λοιπόν ένας κομμωτής.  Η ιδέα στην οποία βασίζεται μια μονάδα φροντίδας είναι να παραμείνουν οι ένοικοι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονική ρουτίνα τους, ώστε να εγκατασταθούν καλύτερα στο νέο τους περιβάλλον. Το σχέδιο περίθαλψης πρέπει να αξιολογείται, επανεξετάζεται και να τροποποιείται με συνέπεια, εάν απαιτείται, ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε ατόμου.

 

Βελτίωση της μετάβασης

 

Ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί οποιαδήποτε εσφαλμένη αντίληψη είναι να επισκέπτεστε έναν οίκο ευγηρίας σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να αντιληφθείτε εκ των έσω τη λειτουργία του χώρου. Οι οικογένειες μπορούν να συναντηθούν με τον υπεύθυνο του νοσηλευτικού χώρου, για να συζητήσουν τον τρόπο ζωής και τις ανάγκες του αγαπημένου τους προσώπου και να παρατηρήσουν τον τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης της εγκατάστασης.

 Χρησιμοποιήστε τις αισθήσεις σας για να αξιολογήσετε τα θετικά ή τα αρνητικά σημεία στη λειτουργία και τη διαμόρφωση του χώρου. Πέρα από τις απαραίτητες παρατηρήσεις όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών των ενοίκων, σημαντικό είναι και το περιβάλλον, ο χώρος που θα αποτελέσει το νέο σπίτι των αγαπημένων σας. Η διακόσμηση, η μουσική υπόκρουση, το καθαρό, γεμάτο άνθη, ευχάριστο περιβάλλον σίγουρα δείχνει την ανάγκη των υπευθύνων του χώρου να παρέχουν όσο το δυνατόν μια όμορφη καθημερινότητα στους ενοίκους, στους δικούς σας και δικούς τους ανθρώπους. Σημαντικές είναι οι θετικές απαντήσεις που πρέπει να λάβετε σε ερωτήσεις όπως οι παρακάτω: Υπάρχουν ανοιχτοί χρόνοι επισκέψεων; Μπορεί ο κάτοικος να φύγει από την μονάδα για μία ημέρα; Τι δραστηριότητες παρέχει το γηροκομείο; Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των ασθενών; Αυτά πρέπει σίγουρα να θέσετε υπό εξέταση κατά την αναζήτησή σας, ώστε να βρείτε τον κατάλληλο χώρο για τους αγαπημένους σας.

 

Βελτίωση της εμπειρίας


Για να βεβαιωθείτε ότι οι οίκοι ευγηρίας λειτουργούν ορθά, οι οικογένειες μπορούν πάντοτε να επισκέπτονται τους χώρους αιφνιδιαστικά. Η επίσκεψη αυτή θα δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά σας και αμφιβολίες τις οποίες μπορεί να έχετε. Δεν είναι πάντοτε μια εύκολη απόφαση να βάλετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο σε ένα γηροκομείο. Για τη διευκόλυνση της μετάβασης στη νέα πραγματικότητα, οι οικογένειες μπορούν να αναζητήσουν παροχή συμβουλευτικής ή συμμετοχής σε θεραπεία ή ακόμα και να μιλήσουν με τις οικογένειες άλλων ενοίκων, με σκοπό να μοιραστούν ανησυχίες, εμπειρίες και να τους προταθούν νέες οπτικές μέσω της κοινής τους πραγματικότητας.

Οι οικογένειες μπορεί, επίσης, να αναζητούν τρόπους για να γεμίσουν την ημέρα τους και να αποφύγουν τη μοναξιά, ειδικά αν ήταν οι κύριοι φροντιστές για τον αγαπημένο τους. Οι νοσηλευτικές εστίες δεν προορίζονται να είναι τρομακτικοί τόποι. Ένα γεμάτο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, δίνει τη δυνατότητα ακόμα και στους οικείους κατόπιν συνεννόησης να λάβουν μέρος σε αυτές περνώντας χρόνο με τους αγαπημένους τους, αλλά και αναπτύσσοντας και οι ίδιοι νέα ενδιαφέροντα.

 Ως φροντιστές υγείας, επιθυμούμε να σας βοηθήσουμε να λύσετε κάθε απορία, να καταρρίψουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, να αμβλύνουμε το άγχος και να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα, η οποία τελικά θα εξαλείψει τις κοινές παρανοήσεις αναφορικά με τους χώρους φροντίδας ηλικιωμένων και θα οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.