Αποφύγετε την άνοια

Αποφύγετε την άνοια

Αποφύγετε την άνοια

Αποφύγετε την άνοια

Τείνουμε να καταπέφτουμε καθώς μπαίνουμε στα χρυσά μας χρόνια.

Τα ελλείμματα στη συμπεριφορά και η πτώση της φυσικής κατάστασης οφείλεται ως επί το πλείστον στη μη συμμετοχή μας σε δραστηριότητες.

Τα ηλικιωμένα άτομα επιλέγουν να μένουν αμέτοχοι από δράσεις χρησιμοποιώντας ως συνήθεις δικαιολογίες την κόπωση και τους πόνους των γηρατειών.

Βάσει ερευνητικών πορισμάτων απόρροια αυτών των αντιλήψεων και της στάσης των γηραιότερων είναι ένα πλήθος ψυχικών και σωματικών διαταραχών.

Ενδεικτικά ερευνητικά αποτελέσματα:

Η κατάθλιψη και το άγχος συνοδεύονται επίσης από τη γήρανση. Πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το είδος σκέψης; Μόνο ένας στους τέσσερις ενήλικες ηλικίας 65 έως 74 ετών ασκεί τακτική σωματική δραστηριότητα.

Η εμπλοκή του σώματος και το μυαλού σας σε σωματική και ψυχική δραστηριότητα αποτελεί ισχυρό παράγοντας αποφυγής εκδήλωσης άνοιας.

Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη γνώση

Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να υποβάλετε ένα βασικό ερώτημα στον εαυτό σας;

«Τι μου αρέσει περισσότερο;»

Η συμμετοχή σας σε δραστηριότητες που σας ηρεμούν και συμβάλλουν τόσο στην εσωτερική σας εκτόνωση όσο και στην πνευματική και σωματική σας ενδυνάμωση θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και τα συναισθήματα ευεξίας.

Το μυστικό των γηρατειών

Το κρυμμένο μυστικό της ομορφιάς της γήρανσης είναι η δυναμική και αξιοπρεπής ματιά στη ζωή που βαδίζουμε. Να θυμάστε πως κρατώντας το μυαλό και το σώμα σας ενεργό συμπορεύεστε αρμονικά με τη γήρανση ενισχύοντας τον οργανισμό σας και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωή σας.

Ας μοιραστούμε μερικές ιδέες:

Γυμναστείτε είτε μόνοι σας είτε συμμετέχοντας σε εξειδικευμένα προγράμματα ενδυνάμωσης. Χτίστε τον πυρήνα σας, για να αποφύγετε τυχόν πτώσεις και τραυματισμούς. Δεν χρειάζεται να περιοριστείτε σε ένα γυμναστήριο. Αδράξτε κάθε ευκαιρία! Περπατήστε με έναν φίλο, χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα, δοκιμάστε τις αντοχές σας με μέτρο και σύνεση! Βρείτε τους κατάλληλους τρόπους για να διατηρήστε ενεργοί σε καθημερινή βάση.

Ξεκινήστε μαθήματα χορού ή ακόμη βάλτε μουσική και ακολουθήστε τον ρυθμό μόνοι σας! Χορεύοντας βελτιώνετε την ισορροπία σας και δυναμώνετε τις αρθρώσεις και τους μυς σας. Νικήστε τον πόνο από την αρθρίτιδα! Ακόμη, μην ξεχνάτε πως ο συντονισμός των ποδιών μέσω του χορού βελτιώνει τη μνήμη και την ψυχική μας υγεία.

Ασχοληθείτε με την κηπουρική. Όσο φοράτε καπέλο και αντηλιακό, η κηπουρική μπορεί να είναι πολύ χαλαρωτική σε οποιαδήποτε ηλικία. Η καλλιέργεια των δικών σας φρούτων και λαχανικών θα σας αποφέρει αισθήματα δημιουργίας, ικανοποίησης, αλλά και θα σας εξασφαλίσει  ποιοτική διατροφή. Επίσης, η οικογένειά σας θα είναι σίγουρα ευγνώμων για τα υπέροχα οπωροκηπευτικά που θα τους εξασφαλίσετε. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει χώρος για έναν κήπο, επιλέξτε να φυτέψετε βότανα σε γλάστρες και να χαλαρώσετε σε ένα περβάζι γεμάτο ήλιο. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε πάντα φρέσκα βότανα και μπαχαρικά για τα  φαγητά που θα φτιάξετε με αγάπη για την οικογένεια και τους φίλους σας.

Τέχνες και Χειροτεχνίες. Ανοίξτε τους ορίζοντες σας μέσα από την παρακολούθηση ενός εργαστηρίου ή ένα μαθήματος τέχνης. Ενδεικτικά μπορείτε να ενισχύσετε τη σύνδεση μεταξύ του νου και της ψυχής σας μέσω της μαγείας του χρώματος και του σκίτσου. Υπάρχουν μαθήματα για να συμμετάσχετε ακόμη και στην τοπική σας κοινότητα. Σε περιπτώσεις που η συμμετοχή σε μια τέτοια εξωτερική δραστηριότητα μοιάζει ανέφικτη, μην πτοηθείτε! Καθίστε με τα εγγόνια, βγάλτε τους μαρκαδόρους και κηρομπογιές μπείτε στον κόσμο τους και ο δικός σας θα γεμίσει αυτόματα με χαρά.

Υιοθετήστε ένα κατοικίδιο ζώο. Η συντροφιά και η αγάπη που σας χαρίζει ένα κατοικίδιο -είτε πρόκειται για σκύλο, γάτα, πουλί ή ακόμη και χρυσόψαρο- έχει αξιοσημείωτα θετικά αποτελέσματα στην ψυχική σας υγεία. Η άνευ όρων αγάπη που λαμβάνετε μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της μοναξιάς. Φυσικά η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου ίσως μοιάζει απαιτητική αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε πως σας προσφέρει μια ευκαιρία να είστε σε εγρήγορση, καθώς ενεργοποιείται αυτόματα το σώμα σας.

Όλες οι συμβουλές που μπορούν να δοθούν αποτυπώνονται ουσιαστικά μέσα από τη βασικότερη: Απλά περάστε καλά!

Το βασικό ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση της κίνησης νοητικής και σωματικής στην καθημερινότητα μας. Αν αυτό επιτευχθεί, πριν καν το καταλάβετε, η ηλικία γίνεται απλά ένας αριθμός!

Μοιραστείτε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.