Μουσικοθεραπεία και τρίτη ηλικία

Μουσικοθεραπεία και τρίτη ηλικία

Μουσικοθεραπεία και τρίτη ηλικία

Μουσικοθεραπεία και τρίτη ηλικία

Η Μουσικοθεραπεία ως μέσο ενδυνάμωσης των ενοίκων μας.

Η μουσική αποτελεί το κλειδί των συναισθημάτων του ανθρώπου ανεξαρτήτως ηλικίας. Ένα τραγούδι που συνόδευε την παιδική μας ηλικία, ένας στίχος που σιγοτραγουδήσαμε για χρόνια μπορεί να ανασύρει στιγμές που έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα μέσα μας.

Το κέντρο μας πιστεύοντας στα επιστημονικά αποδεδειγμένα αποτελέσματα της μουσικοθεραπείας την εντάσσει στα θεραπευτικά προγράμματα, καθώς μέσω αυτής το αγαπημένο σας άτομο μπορεί να διατηρήσει σημαντικές αναμνήσεις και να επεξεργαστεί τις σκέψεις του.

Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά πορίσματα υποστηρίζεται ότι οι ηλικιωμένοι με άνοια συμπεριλαμβανομένων και όσων δεν μπορούν πλέον να επικοινωνούν, ανταποκρίθηκαν θετικά στο άκουσμα τραγουδιών που αποτελούσαν μέρος της προηγούμενης ζωής τους.

Επιπρόσθετα, έχει αποδειχθεί πως ηλικιωμένοι που συμμετέχουν στη μουσικοθεραπεία σταδιακά βελτιώνουν τις ικανότητες της επικοινωνίας τους, καθώς λαμβάνουν αποφάσεις γρηγορότερα, προσπαθούν να μιλούν πιο καθαρά και απαντούν σε ερωτήσεις με πιο ευχάριστη διάθεση.

Ακόμη, ηλικιωμένοι με Αλτσχάιμερ που έχουν χάσει την ικανότητα να επικοινωνούν συχνά καταφέρνουν ακόμα και να τραγουδήσουν τους στίχους τραγουδιών από το παρελθόν τους ακούγοντας τη μουσική.

Η μουσική έχει τη δύναμη να κινητοποιήσει ακόμη και τους ανενεργούς ηλικιωμένους. Όσοι ένοικοι δύνανται μέσω της μουσικοθεραπείας κατορθώνουν να μετακινήσουν το σώμα τους, καθώς παρασύρονται από τη μουσική και ασκούνται χωρίς κόπο αποκτώντας διάθεση για ζωή.

Ακόμα και ένοικοι που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια καταφέρνουν να ακολουθήσουν τον ρυθμό με όσα μέλη τους μπορούν, μετακινώντας παραδείγματος χάρη τα χέρια τους εγκαίρως στο ρυθμό της μουσικής, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο τη σωματική τους δραστηριότητα. Ως επακόλουθο σε πολλές περιπτώσεις συμβάλλει στην αύξηση της κυκλοφορίας και στη διαχείριση του βάρους τους

Η ψυχαγωγία ή αλλιώς αγωγή της ψυχής δεν έχει ηλικία. Δεν απαιτεί τη σωματική υγεία αλλά αποτελεί αναγκαία προϋπόθεσή της! Η ψυχή κάθε ανθρώπου ηλικιωμένου ή μη μέσω της μουσικής γελά, ταξιδεύει, θυμάται και ονειρεύεται. Εμείς παρέχουμε το κίνητρο και οι ψυχές των ενοίκων μας την ελπίδα στο όνειρο!

Ένα βιβλίο είναι μια ιστορία για το μυαλό. Ένα τραγούδι είναι μια ιστορία για την ψυχή.

Eric Pio

Μοιραστείτε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.