Θετική Επίδραση

Θετική Επίδραση

Ο εθελοντισμός έχει ουσιαστικό και θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Αλλά πολλοί είναι επίσης τα ατομικά οφέλη για όσους εμπλέκονται σε εθελοντικές δραστηριότητες.

Τι κάνει ο εθελοντής;

Ο εθελοντής γνωρίζει τις προσωπικές του ικανότητες και τα όριά του και ανακαλύπτει πτυχές του εαυτού του που δεν γνώριζε πριν. Ανάπτυξη δεξιοτήτων δια βίου μάθησης που σχετίζονται με τη διαχείριση του χρόνου, την ευθύνη, την ολοκλήρωση του έργου, τη λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων

Η συνειδητοποίηση του δεσμού με την Κοινότητα, καθώς και η πεποίθηση ότι όλοι έχουμε κοινωνική ευθύνη ενθαρρύνουν την ανάπτυξη μιας συνειδητής στάσης της ζωής που χαρακτηρίζεται από έντονο ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους μας και δέσμευση για την εξυπηρέτηση σκοπών που προωθούν κοινωνική ευημερία.

Μέσω της συμμετοχής σε εθελοντικές δραστηριότητες, αποκτά μια θετική εικόνα του εαυτού του και της εμπιστοσύνης για τις ικανότητές του. Η αίσθηση της χρησιμότητας στην Κοινότητα είναι πιο ικανοποιητική και πιο πρόθυμη να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Μέσω του εθελοντισμού, της εμπειρίας και της εμπειρογνωμοσύνης αποκτώνται, καθώς και της γνώσης των επαγγελματικών τους επιλογών. Οι εμπειρίες αυτές είναι σημαντικές για τον εμπλουτισμό του βιογραφικού σημειώματος, αλλά και για τον κύκλο των επαγγελματικών επαφών που μπορεί να είναι χρήσιμοι στο μέλλον.

Η έκθεση σε νέες καταστάσεις και οι νέοι μπορούν να οδηγήσουν σε νέες γνώσεις και δεξιότητες, αναπτύσσοντας παράλληλα δεξιότητες σε συνεργασία και συνεργασία με άτομα διαφορετικού υπόβαθρου. Όσοι συμμετέχουν σε εθελοντικές δραστηριότητες αποκτούν νέα ενδιαφέροντα και ερεθίσματα για ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Οι πλούσιες εμπειρίες, οι νέοι ρόλοι και η εναλλαγή των καταστάσεων που προσφέρει το εθελοντικό έργο είναι πολύτιμες για την ανθρώπινη ανάπτυξη

Ο εθελοντής έχει μια ορμή που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τους άλλους. “Συμμετοχή των νέων στον εθελοντισμό μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για αυτούς, καθώς και για την κοινωνία γενικότερα. Ο ενθουσιασμός, οι φρέσκες ιδέες και οι δεξιότητες που έχουν οι νέοι (ιδίως στις νέες τεχνολογίες) μπορούν, με την κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση, να έχουν τεράστια οφέλη για την κοινωνία.

Τέλος, ο εθελοντισμός δίνει τη δυνατότητα στους νέους να ενωθούν με άλλες γενιές και να συνεργαστούν μαζί τους για την επίτευξη κοινών στόχων.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ενήλικες μαθαίνουν να σέβονται την άποψη των νέων, ενώ οι νέοι αισθάνονται ότι μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία τους και η φωνή τους ακούγεται.

Πηγή: General Secretariat of New Generation

Μοιραστείτε το άρθρο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.